Het biedlogboek voor een transparant koopproces.

Tegenwoordig heb je een flinke dosis geld, maar ook geluk nodig om in aanmerking te komen voor een woning. Het hele proces van bieden en overbieden heeft een heel andere dimensie gekregen, vooral omdat je geen idee hebt aan welke bedragen je moet denken. Het biedlogboek moet daar verandering in brengen. 

Transparanter

Iedere makelaar moet in de toekomst met het biedlogboek gaan werken. Dit is één van de onderdelen uit de verbeterstrategie voor het koopproces van woningen van demissionair minister Ollongren. Zij presenteerde dit begin november 2021 in een brief aan de Tweede Kamer. Het biedlogboek is bedoeld om het koopproces transparanter te maken. Alle relevante informatie omtrent de transacties van de woning wordt met het biedlogboek inzichtelijk gemaakt voor de betrokken partijen. Het biedlogboek kent een aantal onderdelen: 

  • Alle geanonimiseerde biedingen met een exacte datum
  • Eventuele voorbehouden en opleveringsvoorkeuren
  • Het winnende bod

Waardevol

Door het delen van de voorwaarden en voorkeuren van het betreffende bod krijgen consumenten meer inzicht in het gunnings- en prijsvormingsproces. Dit kan helpen bij het begrijpen van bepaalde keuzes. Bijvoorbeeld waarom niet het hoogste bod de woning toegewezen heeft gekregen of waarom de woning naar een belegger in plaats van een particulier is gegaan. Al deze informatie is ontzettend waardevol bij het biedproces voor een volgende woning. Naast het krijgen van waardevolle informatie, is het biedlogboek ook handig in geval van geschillen. Het is jouw bewijslast op het moment van een conflict.

Met het inzichtelijk maken van het koopproces door middel van het biedlogboek krijgt iedere woningzoeker evenveel kans op het krijgen van een woning. Wel zo eerlijk.

Compare listings

Vergelijken