Overstappen van energieleverancier: Hier moet je op letten.

De ‘R’ zit alweer even in de maand dus de zomer is nu echt voorbij. De dagen worden korter en de temperatuur zakt gestaag. Het einde van het jaar nadert. Hoog tijd om het lopende contract bij je huidige energieleverancier weer eens onder de loep te nemen, want er zit per 1 januari weer een stijging van de energieprijzen aan te komen. Voordat je overstapt (of niet) is het verstandig je eerst te verdiepen in jouw opties om vervolgens de juiste keuze te maken. Wij helpen je daar graag bij.

Vergelijkingssites

Zoek, om te beginnen, eerst de jaarnota van het afgelopen jaar op. Start vervolgens je computer op. Er zijn namelijk genoeg vergelijkingssites te vinden die jou helpen in de zoektocht naar de beste deal voor jouw situatie. Websites als independer.nl, pricewise.nl, gaslicht.nl en energievergelijken.nl zijn onafhankelijke platformen waar je waardevolle informatie vandaan kunt halen. Met de jaarnota van het afgelopen jaar zie jij in een oogopslag of je via een andere aanbieder goedkoper uit bent zodra je de stappen op de vergelijkingssite hebt doorlopen. Let dan wel op de kosten per jaar en niet op de kosten per maand. Dat heeft namelijk te maken met het feit dat er vaak een welkomstbonus wordt weggegeven en deze wordt alleen meegenomen in het jaarbedrag.

Kleine lettertjes

Voor wat betreft de welkomstbonus is het goed om realistisch te kijken naar de waarde ervan. Een cadeau krijgen vinden we natuurlijk allemaal leuk, maar laat je niet misleiden door te kiezen voor een goedkope slimme thermostaat, die vervolgens ook nog eens alleen bij die aanbieder te gebruiken is. Wil je het jaar daarop weer overstappen, dan ben je ook direct verplicht een andere thermostaat aan te schaffen en verlies je het voordeel dat je aan het begin van het jaar nog had. Er bestaan allerlei slimmigheden om de consument te verleiden over te stappen. Lees daarom altijd de voorwaarden goed door en sla dit keer de kleine lettertjes niet over. Ook dat loont.

Terugleververgoeding

Heb je zonnepanelen en wek je meer op dan je verbruikt, neem in je vergelijking dan ook altijd de terugleververgoeding mee. Het zou jammer zijn als je op jaarbasis minder gaat betalen, maar ook minder terugkrijgt voor de energie die je opwekt. Dan ben je per saldo nog steeds niet goedkoper uit. Heb je zonnepanelen, dan ben je vast ook geïnteresseerd in een leverancier die kiest voor duurzaamheid. Neem dat ook mee in je vergelijking. Groene stroom of een leverancier die hoog scoort op duurzaamheid, hoeft namelijk niet altijd duurder te zijn.

Overstappen loont. Het scheelt je soms wel honderden euro’s op jaarbasis. Zeker met de huidige energieprijzen en de verwachting van een nieuwe stijging op 1 januari 2022.

Compare listings

Vergelijken